July 1, 2012

PostHeaderIcon HATI MANYAK SUKEEEEEE...

Dari seminggu lepas da buat research.. ceh.. research tu.. actually tengah carik mood...
ari khamis lepas try buat air soya.. pasal tiap kali hubby g pasar malam.. dia tanya nak beli apa.. yang dia pasti beli ialah air soya dan tau fu fah... mak da kata senang.. tapi tak caya.. ( actually malas)..

tetiba rasa nak try la.. sebelum puasa ni kan.. so jumpa resipi kat MYRESIPI... memang muai.. tapi pasal sambil buat tu sambil menjahit baju doll aritu.. pastu guna lak periuk yang tak tahan panas... berkerak la sikit.. so ada lah rasa after taste rasa2.. kerak.. heheh tapi tak lah ketara pun...  dapat la 2 bekas air... mmg berbaloi la.. kacang soya beli RM3 jer.. ( rasa dalam 300g) kalau beli RM3 air soya siap.. tak sampai pun 2 bekas air tu..

( sorry lupa lak nak snap pic)

pastu teringin lak buat Tau Fu Fah.. jumpa jugak resipi kat MYRESIPI jugak..tapi terencat pasal takde secret ingredient dia...


tapi semalam sempat jugak la singgah kat kedai baking kat Taman Perling tu.. try tanya.. dia tunjuk jeng2.. atas tu..

pagi tadi rendam kul 8pagi.. hitung2.. kena proses dlm kul 12.. ok la..

Tup tup hubby ajak keluar.. dia kata kita g makan luar aa lunch .. saya jawab ok jer.. bila da siap2.. hubby da melekat depan tv tengok reality show.. apa tah dance 2 tu... dia kata jap.. tunggu show abis.. sy tengok jam.. da nak dekat kul 12.. ok la sempat kot.. saya pun kata ok.. saya pun mula la memproses.. tengah blend.. tetiba show abis.. rupanya show abs kul 11.45.. yang saya lak ingat kul 12.. so apa lagi panggil 2 anak tolong... sorang tolong blend.. sorang tolong kacau air soya tu takut terhangus lagi ( tapi kali ni guna periuk elok sikit.. tak hangus punya.. tapi takut dia meluap2..) heheh .. punya lah.. dengan pertolongan pun siap2 kul 12.45.. hubby da muncung da.. ( haaaa baru dia tahu.. semalam kita tunggu nak g lunch kat Villagio Restaurant kita menunggu dia nak dekat sejam)..heheh bukan nak berdendam... tapi kena la give n take.. kan.. heheh

balik makan tadi dalam kul 2.. bila tengok "ekperimen" waaaa... jadik la... kot..

smooth jer tekstur dia.. pastu berair la sikit.. tapi tak kisah la kan... . puas hati la...first time, kan.. yang baki perahan saya buat air soya... mmg berbaloi laa..


kalau buat cam orang jual tu.. kira leh dapat dalam 8-10 bekas tu.. air soya pulak saya dapat dalam sebekas..

so dengan bermodalkan soya 300grm ( RM3) + sekko ( RM1) guna sikit jer.. boleh dapat ( value) kalau beli dalam RM12 rasanya... itupun pasal nak cepat.. kalau tak air soya boleh dapat banyak lagi...pastu kalau rajin lagi ada terbaca hampas soya tu boleh buat nugget la pulak...

waaa patut la orang menjual sanggup berhenti kerja dan berniaga, kan.. tapi penat la sikit..

insyallah lepas ni mmg tak beli da kot air soya n tau fufah.. actually saya terbaca.. menurut pemberi resipi tu :

"Serbuk tau fu fa ni sebenarnya ialah gypsum powder untuk membancuh simen. tapi kita menggunakannya dlm jumlah yg sedikit. ianya tidak memudaratkan. tetapi sekiranya diambil dgn jumlah yg byk, boleh mendatangkan masalah. " 

kalau kita buat sendiri boleh la kita sukat supaya jangan keterlaluan.. pastu tahap kebersihan boleh jugak kita jaga...(psss kalau bayangkan cara orang lain memerah soya tu, kan ... eeee.. ada gak kembang tekak kan... waallahualamm..)

dan ada juga serbuk yang selamat iaitu Curdling Powder atau lebih dikenali dgn GDL... so da tahu kena carik la jugak nanti..

ok kalau nak tengok tip-tip yang berguna bila membuat tau fu fah ni.. sila ke TERATAK CHETAM..

nota kaki: pasal nak cari sekko tu la.. saya kena saman parking.. waaaaa.. berbaloi betul, kan... ni da kali ke2 ni.. aritu masa kat kedai bahan jahit.. saje je kan polis nie.. saman la kereta besau besau tu.. kita kereta kecik ngan anak kecik.. saku pun kecik...kecik ati kita... uhuhuh nak perap kertas saman tu jadik jeruk..

2 comments:

Mila@Rimbun said...

kalau duduk sebelah rumah saya dah mintak semangkuk niii hihihi... saya pun suka taufufa.. cuma bila nak buat soya ni tang nak memerah tuh yg berchenta nyerrr

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

heheh betul mila.. ni pun siap beli tapis buat teh tarik tu.. senang sikit..

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.