July 26, 2012

PostHeaderIcon KULIT PAI TEE

Semalam..semasa buat "monthly round" membayar hutang dan insuran, saya singgah di Kedai bahan kuih di Taman Perling.. nasib buka awal.. cari dan jumpa dan beli acuan pai tee... terus grab.. walaupun harganya RM16.. terasa mahalnya.. tapi ambik jer la.. kata nak try n belajar, kan? masa bayar nampak kat cashier.. machine dia tulis rm17.50.. tapi sebelum apa2.. cina tu kata.. yg ini saya kasi diskaun.. ( emm iye la tu diskaun.. dia lum tukar tag la tu.. nak naik harga)..
aritu actually memang da aim resipi kat MAT GEBU..  baru arini sempat buat "research" pasal camne nak buat.. gerun jugak la pasal banyak juga yg complain x jadik.. mengerutu, adunan melekat di acuan, macam2 la.. tapi bila compare cara2 sana sini.... dan baca tip2 yang di"share" oleh meraka membuatkan saya terus teruja nak try.. so ini version tips saya, jika ada yang nak cuba..( saya bukan pakar memasak.. tapi saje nak share pengalaman dan untuk peringatan sendiri)

1. make sure mood kena elok.. kalau nak marah2 x yah buat..
2. kena bare in mind kena prepare for worst.. kena berdiri lama dan berpanas,.. pasal lama di tepi dapur..

so apa perlu buat..lagi..

make sure...

1. kalau tak puasa.. minum dan makan dulu..
2. mandikan anak, bagi makan dorang dan make sure she/he is occupied with entertainment ( like tv, cd or toys)
3. sediakan kerusi tinggi.. kalau penat leh duduk
4. kipas kena on.. kalau boleh hala ke arah kita.. err tapi jgn menjejaskan api dapur la..
5. "on" kan radio and tune to favorite "channel" or bukak lagu faveret.. kasi relaks..
6. hp dok sebelah.. pasal nak snap bukti.. senang.. heheheh

pastu kalau first time buat..

1. buat 1/2 adunan aje.. jangan tamak.. dan jangan lupa tapis.. kalau tak dia bergentel2.

2. make sure minyak tak panas, tak sejuk.. biar sedang sedang sajeeeee...dan minyak kena boleh merendam penuh acuan..
3. semua utensil da siap.. like penapis yang da letak paper towel, ada penyepit, lidi untuk congkil adunan,  dan aduanan ( adunan kena sentiasa di kacau sebelum celup takut ada mendapan tepung), mangkuk adunan..sediakan tiga size, besar, sedang dan kecil .. pasal masa rendam/celupkan nanti senang bila adunan makin berkurang
4. masa mencelup kena angkat celup angkat celup beberapa kali.. supaya semua diselaputi
5. sama juga masa masak dalam minyak.. angkat celup.. angkat celup.. pastu baru letak bontot dia.. pasal nak biar bontotnya mengeras supaya boleh duduk sendiri..(hehe)
6. walaupun aduanan macam nak tertanggal.. jangan lepaskan.. biar keras sikit baru cungkilkan dengan lidi.. kalau tak dapat cam versi bawah nie..
jadi macam kerang -- tertutup jer..
7. masa celup adunan pun jangan sampai ke atas.. takat 1/2 atau 3/4 jer.. kalau tak.. jadik cam kat bawah nie..(camne nak sumbat inti, nanti??)
versi kudup tulip

8. kalau semua da ikut... inilah hasilnya

9. boleh la di masukkan dalam bekas comel dan diletakkan sebelah bunga.. pasal hati saya ada bunga...
suka suka suka... menjadik.. alhamdulilah
10. separuh adunan ni mengambil masa lebih kurang 40 minit juga la...

Moga dapat membantu dan dimanafaatkan...

petang ni kita buat intinya pula...

Nota: 
ada terbaca.. kalau kulit pai tee ni macam da lemau sikit / tak ranggup 
masukkan dalam microwave kejap..

0 comments:

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.