April 6, 2012

PostHeaderIcon LATIH TUBI....KOLAR BAJU MELAYU

HAAA... bukan budak sekolah aje kena latih tubi nak periksa... mak budak pun sama...
ni la bila nak buat kerja tapi tak proper berguru... kena try and error...
bila fikirkan... kalau g berguru pun, kena gak buat bertubi2 baru sempurna.. tak kan nak terus ok , kan??

so itu la semangat yang di tanam semenjak seminggu yang lepas.. heheh semangat tu.. ganti puasa pun tak habis lagi ..
da latih tubi..
buat leher baju melayu cekak musang...

bukan apa... kesian tengok anak2 pakai baju raya tahun lepas.. part leher kembang2..pasal bila cantum colar ke leher pasti tak ngam... kenapa ya??

ok.. selepas melatih tubi.. rasa 8 "kepala" da buat.. yang eloknya 6.. dua lagi masuk tong sampah da...

so, saya concluded bahawasanya.. kalau nak buat leher baju melayu cekak musang
1) kena bersilat dulu... ( hahah ni kes saya.. kena bersilat siapkan masak, basuh baju.. ala kerja rumah la.. biar siap dulu baru otak boleh concentrate..)
2) masa nak tebuk leher tu ( potong lubang leher tu) naik kan sikit.. jangan di tebuk luas2... ( camne nak cakap ya..) make sure lubang leher tu tak besar sangat..
saya ada terdengar satu kawan tailor kata .. "kena kurangkan satu "onn""

 haaa masa tu mmg tak faham.. apa itu "onn" ( silap eja kot).. tapi rasanya maksud dia.. kena curik sikit ukuran leher tu.. so biar kecik sikit.. baru la colar leher yang di ukur pada sipemakai akan ngam dengan lubang leher..

itu la pemerhatian dan so far lulus colar saya dengan leher baju dan pemakai puas hati...

tapi sekiranya saya silap la kan... ada pembaca yang terbaca post nie.. dalam hati dia kata.. "salah... bukan camtu" so sila la perbetulkan ya... saya memang perlukan bantuan tang leher cekak musang nie...

lepas ni nak kena buat latih tubi ... buat poket pulak...
p/s: laptop ku da pulang ke pangkuan... yahooo.. takde la mahal sangat pung nak baikinya... cuma sedis pasal semua pic.. hangus... nasib tahun lepas bulan 12 siap backed up semua da...


EDITED: sile ke blog SWEET AND SIMPLE untuk tutorial step by step nak cantum leher ala cheongsam ni..
dan video youtube yang baru dijumpai berkat blogwalking... (ngheee)
1. potong kain gam untuk tulang baju melayu
2. cara lekat kain gam
3. cara buat tetulang baju melayu
4. cara jahit tetulang baju melayu
5. cara buat kolar baju melayu
6. cara jahit leher baju melayu
7. buat poket baju melayu


4 comments:

Mila@Rimbun said...

saya dah lama tak buat leher baju melayu ni.. dah berkarat... emm just nak kongsi apa yg adik saya bgtau jerlah yer... kalau potong kain pengeras tuh (interfacing) better in bias, seronglah. baru keher tuh cantik n senang nak jahit katanya. Saya dah try jugak arituh, mmg oklah.. tp ok bg yg jarang2 buat mcm saya ler hahaha

Hema Octovia said...

terima kasih letak link tutorial sy di entry awk. ok la tu dah berjaya siapkan beberapa kolar cekak musang. sy pun taklah pandai sangat...style sy, style kg2 je...jarang nak ukur2 dengan kira itu, kira ini. biasa, klu ada baju contoh sy akan tekap je baju tu termasuk lehernya sekali.

dulu2 sy pun slalu jahit kolar terlebih atau terkurang. tp dah lama2 tu, ok la...sy siapkan dulu tulang depan dua2 tu (utk baju cekak musang). lepas tu baru sy tekap leher tu di atas kertas bergam (kertas kolar tu). dah tu baru la lukis kolar tu. cara ni, confirm kolar tak terlebih dan terkurang lagi.

faizal yusof said...

.sy siapkan dulu tulang depan dua2 tu (utk baju cekak musang). lepas tu baru sy tekap leher tu di atas kertas bergam (kertas kolar tu). dah tu baru la lukis kolar tu. cara ni, confirm kolar tak terlebih dan terkurang lagi.( tak berapa faham la, boleh tunjukkan gambar sikit sbb dengar mcm senang je.. :) )

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

wahai en faizal yusof... tq sudi singgah..
part yg x faham tu... rasanya kita kena menerjah cik puan hema octovia's blog... mari la kita sesama belajar k...:D

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.