June 25, 2014

PostHeaderIcon Hampir 2 bulan 'skip' update blog..

ampunnnnn...
..to make long story short. ( actually tadi da karang panjang da.. pastu boleh terdelete la pulak... ) uhuhuh da lah dapat penyakit MM (maha malas) ditambah pulak ter'sasul sasul menaip..

secara ringkas..


6 May 2014 - lawatan ke BOMBA Larkin Johor

sambil-sambil tu meng'crochet' serba sedikit untuk teacher's day



8 May 2014 - Mother's day




14 May 2014 - Lawatan ke Library Johor

 

15 May 2014 - Theme : Insect


18 May 2014 - Teacher's Day celebration



 21 May 2014 - Assesment Day




28 May 2014 - Larkin Sentral
Permohonan untuk abang sulong ke kolej

31 May 2014
menuju ke KL untuk bercuti pertengahan tahun

1 June 2014
anak-anak mengikut pakcik mereka ber'jungle tracking' di Mount Kiara

pastu g berendam dalam swimming pool kat rumah makcik mereka


2 June 2014 - kumpulkan sepupu lelaki untuk solat berjemaah

lunch bersama atok mereka

4 June 2014
kami pulang ke Sg Koyan, 
abah mereka bawa atok ke Temerloh.. kami pinjam kereta atok naik ke Camron Highlands


7 June 2014
semasa pulang dari Pahang, ingat nak mengintai Tanah Aina, tapi tersasar ke Fraser's Hill


8 June 2014
Tropicana Mall - Maleficient


patutnya da nak balik JB, tapi abahnya terbawa pulang kunci kereta kami ke JB
so kena la stay extra 2 days lagi di KL sementara tunggu kunci diposkan dari JB ke KL

so adalah peluang cucu nak timba ilmu atoknya menguli roti canai

9 June 2014
pakcik mereka pun ajak la kami mem'bowling'

15 june 2014
Father's Day


17 June 2014
Theme : Birds 


20 June 2014
Parents and Teachers Meeting Day


25 June 2014
Theme : Pet





May 4, 2014

PostHeaderIcon Cikgu tak mengait lagi???

Hamboi.. ada yang tanya camtu yeh?? dah kalau da kata hobi.. mana leh dipisahkan..
tapi tak berani nak buat projek besar-besaran.. kecik kecik cukup la.. buat mengubat ketagih..

sempat la buat mini dress crochet .. tapi pasal buat sesuka takde makna kan.. so saya sangkutkan pada key chain.. anak2 pulak sudi nak menjual...

Mini dress key chain
then, saya cuba buat ..

sheep key chain

Buat masa ni masih tercungap2 nak membuatnya.. kerana demand tinggi ( ceeeh demand tu..). memandangkan key chain ni tengah hangat saya membuatnya.. sampai terleka hari guru menjelang tiba.. so stok yg ada telah diberikan pada anak balik ke asrama... buat hadiah pada gurunya...

tak dilupa juga.. sempat la memujuk en suami membeli kain baju melayu anak2 untuk baju raya tahun ni.. tak sangka selalunya dia keberatan.. tapi kali ni alhamdulilah.. memandangkan sgt terharu dengan kerjasama beliau.. maka saya memberi peluang untuk en suami memilih jenis kain dan warna buat anak2nya..  so kami ke Jakel.. dan akhirnya pilihan kalbu beliau ialah kain cotton ( sememangnya dari dulu dia suka)..warna? diantara kuning cair dan hijau cair.. ( kata beliau.. kali ni kasi warna cerah sikit) dan harga semeter RM16!! adoidoi doi.. kalau saya  .. mmg saya tak jadi lah... tapi pasal guna duit dia kan.. ikutkan aje...so ambik 15 meter buat 4 beradik lelaki.. dan sepasang cotton bunga untuk anak pompuan... saya pun sempat rembat 2 pasang kain... heheh en suami ?? emm dia takmo.. katanya nak 'rotate' baju lama.. suka hatilah.. tak kan nak desak kan..

so pada 1hb mei 2014, cuti hari buruh.. ku gagahi jugak memotong baju2 bebudak ni.. da siap potong.. kain banyak lebih. saya simpan.. nak hantar tempah baju melayu en suami .. nak kasi surprise pagi raya.. ( emmm saya belum confident lagi nak jahit baju org dewasa.. baju saya pun saya tempah) heheheh

next day, terus buat appointment jumpa k ida.. ( tailor yg da jadi kawan pangkat kakak) nasib la dia sanggup terima tempahan baju saya.. sedangkan dia da sebulan tak terima tempahan raya.. alhamdulilah..
so total saya hantar aritu
1. 4 pasang baju melayu ( jahit tepi)
2. sepasang baju kurung budak pompuan ( jahit tepi)
3. sepasang baju tidur budak pompuan ( jahit tepi)
4. sepasang baju melayu dewasa ( tempah)
5. sepasang baju kurung dewasa ( tempah)
6. 2 baju kurung moden ( baju sahaja - tempah)

saje nak listkan.. takut terlupa..
then the next daynya.. ke angsana.. sambil beli barang2 anak.. saya beli benang, kain keras ( buat kolar) dan butang baju melayu..

Bila nak mula jahit?? walallahualam... maybe end of may kot.. cuti sekolah ... but at least da mula kan??




PostHeaderIcon Buat apa bulan April yg lalu...?

lamanya tak mencatat memori dlm blog nie... dalam 'kepayahan' ku gagahi kan jua.. ceeeehhh apa payahnya tak tahulah... kes "m' yg payah ni gamaknya..

so dalam sepintas lalu.. catatan buat diriku (terutamanya.. ehem.. sape lagi nak baca blog sendiri kalau bukan.. diri sendiri kan..)

pada 12hb April 2014.. 
ada coloring contest di angsana untuk budak 3-4 tahun.. memandangkan kita da jadi cikgu tadika dan anak pun ada yg dlm golongan tersebut.. maka kena la menghadirkan diri...


16hb pulak.. kami sibuk membuat "chef Hat " untuk anak2 didik kami..
my class.. themenya.. free style..
suka hatilah camne nak deco hat sendiri

kerana esoknya.. kami mengajar membuat 'roti sosej bergulung"
bebudak suka.. pasal lepas buat terus boleh ngap...

ari sabtunya pada 19hb pulak.. cikgu cikgi lak kena diajarkan..
first time g training 
tugasakan kami kena buat sarang burung dan burungnya sekali dari hasil 'nature walk'.. so of course la kena guna nature resources

pada 20hb pulak ada berita tergempar...
tergempar dan melucukan..
sebaik sehari selepas abahnya letak sign peringatan untuk anak2 tutup UNIFI..
ada pulak "penterjemah" mak cik jemah yg sudi menterjermah notis abahnya sekiranya ada yg mash tak faham..
just incase ada yg berkenan nak tengok detail..
abah's notice

translation

Pada 21hb..
tadika da mula ajar anak didik solat.. alhamdulilah .. yg jadi  imamnya hari itulah anak no 4 ku...si Abid..

Pada 24hb.. ada buat banana shake..


ni pula ialah hasil craft anak didik ku yg terus di lekatkan atas dinding buat deco kelas


dan yg best nya pada 28hb kami buat lawatan ke Pizaa Domino
memula beratur, masuk kasi tour satu outlet.. then dorang kasi semua menguli buat garlic bread
sementara tunggu masak pizanya.. dorang suruh bebudak menwarna..
then, leh makan...
dan balik pun siap dia kasi tapau sorang satu regular pizza dan voucher...


nape banyak sangat aktiviti makan2 ni?
pasal bulan ni tema belajar kami ialah
1. food
2. fruits
3. vegetables











April 11, 2014

PostHeaderIcon Butterfly.. butterfly.. fly fly away

emmm tah nape kan.. asyik nyanyi lagu
"rama-rama terbang merata.. menghisap madu sekuntum bunga......"

terkesan la pada hati nak buat kait bertema butterfly... dan dijadikan sebagai brooch


ehem ehem.. sedia menerima tempahan..
harga runcit rm1.50 satu ekor
kalau borong.. harga boleh runding k

sesuai la jugak kalau nak jadikan hadiah hari guru ke..
atau nak letak sebagai door gift birthday anak
atau hadiah ulang tahun
atau hadiah perpisahan

segalanya mungkin.. kan



PostHeaderIcon bila "food" menjadi tema...


tersedar sy boleh ter'skip' satu tema
(almaklum la teacher baru...)
so apa lagi kita men'goggle'
memcm idea ter"pancul"
rasa semua nak buat..hehehe



maka terhasilah sepinggan makanan kertas
1. pizza yg ada cheese + pepporoni
2. spaghetti dengan sosnya.. ada gak yg letak meatball
3. telur goyang
4. watermelon

kalau ikutkan hati rasa macam nak buat cupcake... ice cream..
tapi tak sesuai la pulak kan..
kita nak mengajar makanan berkhasiat..
bukan aje bebidak ni suka.. teacher nye pun teruja

tapi sebelum apa2 berlaku
maka pinggan -pinggan ini telah di tampalkan ke dinding..




March 22, 2014

PostHeaderIcon Cerita budak lepasan SPM 2013 dan budak nak ambik UPSR 2014

Cerita bulan dua lepas yang tercicir nak rekodkan dalam blog...

kisah anak teruna no 1 yang mula belajar memandu
 ( eager sangat dia.. sebelum abis SPM lagi da sibuk nak ambik lesen)

Pada 8 Feb 2014

alhamdulilah.. 
masa post ni ditulis(23 Mac).. dia  sedang menduduki periksa memandu yang terakhir 
moga lulus dan mendapat lesen P

(ooo for the record.. result SPM2013 telah pun diumumkan pada 20hb Mac 2014 yang lepas
alhamdulilah result dia memuaskan hati kami
lebih dari yang kami expected.. esp bila nampak daya kudrat yang ditunjukkan
dan insyallah moga dapat masuk U
dan moga maju jaya dalam hidupnya)

kebetulan pulak la kan..pada hari yang sama masa 1st day abangnya belajar memandu 
heheh ni kes terlupa date la..
lepas hantar si abang.. tetiba si adiknya no3 call
( actually si adiknya ni bermalam di sekolah pasal ada kem motivasi UPSR)
dia reminded us pasal hari ikrar

uhuhuh nasib la lum sampai rumah.. terus aje ke sana

ni la board yang ibubapa kena tulis untuk beri perangsang pada anak2 menduduki UPSR 2014



ni la kami as a ibubapa pun kena ikrar tau!!...

moga dia juga memperolehi keputusan yang cemerlang 
dan dapat masuk ke sekolah asrama penuh or MRSM..

PostHeaderIcon Gian menjahit...

takde la gian sangat.. cuma kekadg tu .. rasa cam rindu kan... lagipun hati dan mata sakit setiap kali nampak ironing borad yang da mula koyak tu.. lama da tertunggak kerja nak ubah suai tu..

bukanlah rabak sangat.. cuma asyik tersadung aje bila mengosok..
so apa lagi.. kita google la..
kebetulan pulak jumpa tutorial yang sebijik sebijon ironning board cam buatan IKEA ni..
so operasi bermula la..

malas nak cari cotton yang bermutu .. saya guna je kain lebih buat baju raya anakdara tahun lepas..
harap bertahan la yee...
jika ada yang rasa macam nak cuba.. leh la gi link blog U-Handbag ni

ni pulak try buat drawstring bag tapi round bottom
almaklum.. saya tak pernah lulus nak jahit kain yang bentuk bulat dan cantum ke kain bentuk panjang..
selalunya terlebih kain.. atau terkurang kain masa jahit lilit bulatan tu
kira ni experiment nak guna formula yang saya jumpa..kat
(aaaalll hilang pulak nama blog tu...nanti saya cari da jumpa say apaste kat sini k..)

first time pun guna eyelet .. tapi tekecik la pulak.. sampai tali tu mcm tersemput2 nak go thru

actually bag ni takde pun maksud tersirat nak buat untuk bekal ni..
kebetulan pulak muat..
dan tak la jugak disalahkan en hasben jika dia  tak sanggup nak guna bag tu..
heheh kebetulan pulak guna kain bunge-bungeeeee..
takpe... bekal tu bukan sentiasa pun en husben guna.. 
kita stand by kan aje..

tengah kita syok 2 menjahit.. en husben kita masak semalam.. nak try resipi masak nasi arab...
buat dua versi.. ayam dan kambing

dan the boys 4 beradik tu biasalah asyik merengek nak main game.. tapi takdibenarkan pasal kena basuh kasut dulu.. siapkan homework dulu.. kemas bilik dulu

yang si anak dara pulak sibuk nak kan kertas.. katanya nak buat carpet..
malas nak gaduh.. kasi aje..
dan dia mula la mewarna

ooo agaknya dia nampak abang dia buat anyaman tikar..
so maybe inilah pandangan mata dia...
carpet = tikar


bila da penat agaknya dia warnakan portion tu besar..
carpet ni actually nak buat apa ya???

ooo buat tempat duduk toys nye

mcm nak mesyuarat je


siap ada ketua sorang duduk kat depan..



sambil pegang tu.. sambil buat bunyi orang bercakap
cakapnya bunyi omputih
biji butir.. emmmm hanya dia je yang faham

tak kisah la anak oiii
asal suka..






Search Blog

Loading...

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.