September 1, 2014

PostHeaderIcon AKTIVITI KAMI BULAN JULAI 2014

3 jULY 2014 - WILD ANIMAL... CROCODILE


10 JULY 2014 - WILD ANIMAL - GIRAFFE
                                                       23 JULY 2014 - DINOSAURUS



yang kat rumah lain pulak aktiviti nye..
 sibuk bermain jugsaw puzzle...

ni umi punye jiggsaw puzzle yang telah pun terpaksa diberhentikan buat sementara
( pasal nak siapkan tempahan org dulu)

ni ajaknya solat.. dia kata nak jadi "MALEFICIENT"

ni pula hasil belian pertama di AMAZON.com

barangnya murah aje.. tapi bila di tambah dengan shipping + tax.. mak aii..
tapi kualiti mmg ok la.. puas hati..







PostHeaderIcon opps i did it again...

ni tak tahu nak minta ampun camne tah da.. kesian blog terbengkalai.. 
segala mood cuba nak push pun tak mampu nak lakukan seperti sebelum ni..
ampun maaf... walaupun dalam hati masih mmg ada taman untuk blog ni.. 
tapi tah kenapa lately ni.. taman da layu di tasik madu .. heheheeh

nape yeh? emmm nak kata sakit ... dok eh.. makin sihat... alhamdulilah..
nak kata sibuk... dok la jugak.. pasal petang2 dok asyik bershopping online..

maybe kan.. pasal dulu niat hati nak update blog selalu pasal ....inilah satu2nya kira 'diari' untuk mengingati segala macam aktiviti kami anak beranak.. tapi semenjak dua ni saya terus buat photobook.. setiap sebulan mesti ada sebuah dua da siap... so salah satu sebab la.. blog dipinggirkan..

pastu untuk diari handmade pulak.. memang la da berabuk... da bersarang.. memang siap ada anai2 la kot.. hahaha... kira jalan tu ada lah.. cuma jalan macam siput sedut aje.. slow and steady..

ditambah pulak tengok kekawan alam maya yang lain pun, macam da tenggalam timbul aje nak update dorang punya blog.. so ter'jangkit' la kot penyakit tu..
so.. last time update bulan June 2014...kan?

apa saya buat bulan JULY 2014? (haaaaa jap.. da lupa.. hehehe kena tengok pic sat..)

basically 1 July... abang sulung masuk kolej.. 


yap!! bulan puasa... so  sememangnya kat dalam rumah ni da kurang 2 orang teruna... so mood memasak pada bulan puasa untuk berbuka sangat merudum... tapi nasib saya baik.. alhamdulilah.. almost sepanjang bulan puasa tahun 2014 ni.. en somie balik keje.. terus masuk dapur.. saya pulak sebelum dia balik dalam pukul 5.30 petang tu.. saya buatlah pencuci mulut.. apa2 lah kuih dan minuman nak buat berbuka.. so en somie cuma concentrate masak main course aje... dalam kul 6 saya keluar g ambik anak pulang dari sekolah agama petang.. balik terus cabut tudung, kemas dapur.. ( en somie mmg suka masak.. tapi segala macam yang dalam sinki tu.. kekdg aje dia cuci.. so sayalah jadik makcik cleanernya).. tak kisah.. janji saya tak yah la pening sorang2 nak fikir menu berbuka kan?? tapi malangnya tahun ni tak dapat la nak update blog bertajuk "DIARI RAMADHAN" as before.. pasal nya bila mood bukan kita yang masak kan.. so rasa macam tadak feeeel...

sebelum cuti beraya.. kami di tadika ada buat seisi bersalam-salaman sambil memberi goody bag pada anak-anak murid.. kendian adalah dengar lagu raya.. seronok bebudak menari..


sebelum tu.. bergambar raya 

ha nampak tak apa yang ada kat tangan bebudak tu..??


ketupat reben ni ha... tapi bukan kosong tau

ada isi coklat ni


dorang pun saya ada minta lukis "saya sedang bermain bunga api.."
dan ada kad raya.. yang di anyam dulu ketupatnya gun ateknik anyaman
.. kendian dibuatkan kad raya
untuk beri pada ibu dan ayah..

so masa ni adalah terasa mood raya sikit.. kuih raya pun tak banyak kali ni saya buat.. buat kek kukus lapis cream cheese tu.. kendian buat biskut florentine.. kendian buat biskut coklat badam tu...

then 25 July 2014, kami pun bertolak ke kampung yang terletak di KUALA LUMPUR... hahahah alhamdulilah.. perjalanan smoooth aje.. masa ni takut la tersekat dalam traffic jam.. so da siap la segala kurma dan air kotak in case kena berbuka dalam kereta.. tapi syukur.. sempat juga berbuka di rumah mak saya...

esoknya 26 july 2014, kami bertolak pula ke Pahang.. pagi... tapi tup tup sampai ke area SOGO, baru perasan... tong bekas ais yang berisi OTAK-OTAK JB, tertinggal daaaa... so U- turn.. hahahaha dalam 30 min kot.. biasalah traffic light banyak sangat kena tempuh.. so redha je la kan.. da penyakit lupa kami.. uhuhuh 

lagi sedih bila kami stuck dalam jam selama 7 jam... yeeee 7 jam.. selalunya dalam 3 jam itupun kira lambat la tu... tapi pasal mood raya kan... redah je la.. nasib la puasa.. so bebudak dok diam.. tidor jaga tidor jaga la... siap dalam jam tu .. ada kereta myvi belakang  terlena kot.. siap la dia 'rodok' belakang kami.. kereta kami takde apa.. kereta dia la kemek sikit tang plat kereta tu.. tapi en somie malas nak turun dan menambah sesak.. so kami halalkan ajelah.. kira harap driver tu faham la kan.. salah dia kan.. tapi driver tu cuba la nak selisih ngan kami.. saya cuma nak buat eye-contact dengan dia.. kot dia tak puas hati nak pull over sebelah ke kan.. tapi dia pulak senyum malu-malu kucing... mereka couple muda... ada anak kecik sorang.. duduk belakang dengan isteri dia.. so halal aje la ye...

kendian..sedih.. bila da lepas jam kat higway.. masuk jalan dalam.. kami terserempak dgn 2 accident.. subhanallah... masa tu siap hujan panas gitu... kesiannya..

da sampai lak rumah, kena pulak tunggu kat depan rumah.. pasal pak mertua g bazar ramadhan... emmm so lepak ajelah kat luar.. lagi pun ada dalam 1 jam lebih nak sebelum berbuka... masa berbuka.. kami berbuka dengan durian.. durian kampung lagi... aaaaaaah...

tak lama kendian, orang kedah pulak mai... so meriah la rumah atok..

27 JULY 2014 = 29 RAMADHAN

Kami tak sibuk memasak.. pasal abang sulong da siap masak kat rumah dia .. yang jarak dalam 45 minit aje driving.. so apa kami buat?? kami me'rombak' kedudukan kerusi meja .. hahaha ni keje saya dengan adik ipar ( yang umur sebaya dengan saya) sebelum ni kami tak ambik pot.. pasal tak nak la menguris perasaan hati pak mertua kan.. rumah dia pepandai pulak.. tapi kali ni minta permission suami kami, dorang kasi green light.. lagi pun depa nak g town, nak beli barang serba sikit untuk makan raya ke2 dan seterusnya.. wah.. seronok la kami.. guna pulak kuasa anak2 teruna yang tengah meningkat remaja.. mengarah ajelah..kebetulan pulak kami berdua memang tak dapat puasa...(uzur..) so lepas buat rombakan.. kami 'raya kecil' kat dapur.. heheh test mengest masakan.. tapi raya kami dalam senyap.. sorang pun bebudak tak perasan kami tak puasa... hahahah ooo btw, bebudak tu siap mengecat lagi tau.. ala mengecat nye pun sikit je.. part belakang almari yang orang dulu avoid mengecat..

esoknya  1 SYAWAL 







seisi 'tunjuk bulan'
haaaa ni gambaq bebudak ajelah... gambaq orang dewasa kasi simpan dalam photobook..

kendian seisi salam salaman


kendian.. tah apalah rezeki kan kali ni.. salah sorang dari ipar duai ni berbunyi.. jom g raya.. boleh dapat sambutan pulak tahun ni.. en somie saya yang selalunya liat nak join pun kata 'ok" ..
so apa lagi.. kami pun bergerak la.. 
tapi tak la banyak rumah pun.. 2 rumah je.. rumah sebelah.. ngan rumah chef wan je..

lepas zuhur lak kami berangkat beraya ke rumah mak sedara lak..

Raya ke 2 kami ke CAMERON HIGHLANDS
heheh tak pernah la tergerak hati nak beraya atas bukit tu.. tapi pasal orang kedah tak pernah pergi.. so kami g la jugak..plus  mak mertua da takdak.. kalau tak.. segan jugak la..

emmm sama gak.. jam.. jam .. jam..
niat hati nak g LAVENDER GARDEN aje.. 
baru dbuka.. tapi ya rabbi .. ramainya.. 
ramai bukan melayu la..

anak dara sorang tu pulak masa nak g tu temperature dia panas.. demam.. so nasib la g tempat cuaca sedap kan... lagi satu mmg takde plan nak g sana.. so kami pakai jubah aje lah aritu..
cantik tu.. mmg la.. tapi bila mood kena redah jam.. plus ramai orang.. malas la jadinya.. sampai je sana.. kami duduk kat cafe.. pekena coklat stawberi panas..
niat hati nak ke MARDI pun tak dapat.. tutup.. cuti raya kot..
huhuh so kami berkelah di tepian sungai ke.. or longkang besar ke apa tah.. yang sebelah padang besar tu..

oooo

disini diselitkan juga... kenangan membakar otak-otak jb.. 

dan bacaan yassin untuk disedekahkan pada arwah nenek




kendian raya ke3 kami pun bertolak pulang ke KL ..
dan beraya kat belah saya pula...

seronoknya raya...

( namun dalam hati tetap juga sedih bile kenangkan nasib GAZA.. kan??)







June 25, 2014

PostHeaderIcon Hampir 2 bulan 'skip' update blog..

ampunnnnn...
..to make long story short. ( actually tadi da karang panjang da.. pastu boleh terdelete la pulak... ) uhuhuh da lah dapat penyakit MM (maha malas) ditambah pulak ter'sasul sasul menaip..

secara ringkas..


6 May 2014 - lawatan ke BOMBA Larkin Johor

sambil-sambil tu meng'crochet' serba sedikit untuk teacher's day



8 May 2014 - Mother's day




14 May 2014 - Lawatan ke Library Johor

 

15 May 2014 - Theme : Insect


18 May 2014 - Teacher's Day celebration



 21 May 2014 - Assesment Day




28 May 2014 - Larkin Sentral
Permohonan untuk abang sulong ke kolej

31 May 2014
menuju ke KL untuk bercuti pertengahan tahun

1 June 2014
anak-anak mengikut pakcik mereka ber'jungle tracking' di Mount Kiara

pastu g berendam dalam swimming pool kat rumah makcik mereka


2 June 2014 - kumpulkan sepupu lelaki untuk solat berjemaah

lunch bersama atok mereka

4 June 2014
kami pulang ke Sg Koyan, 
abah mereka bawa atok ke Temerloh.. kami pinjam kereta atok naik ke Camron Highlands


7 June 2014
semasa pulang dari Pahang, ingat nak mengintai Tanah Aina, tapi tersasar ke Fraser's Hill


8 June 2014
Tropicana Mall - Maleficient


patutnya da nak balik JB, tapi abahnya terbawa pulang kunci kereta kami ke JB
so kena la stay extra 2 days lagi di KL sementara tunggu kunci diposkan dari JB ke KL

so adalah peluang cucu nak timba ilmu atoknya menguli roti canai

9 June 2014
pakcik mereka pun ajak la kami mem'bowling'

15 june 2014
Father's Day


17 June 2014
Theme : Birds 


20 June 2014
Parents and Teachers Meeting Day


25 June 2014
Theme : Pet





Search Blog

Loading...

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.