September 16, 2014

PostHeaderIcon bila tiba masa nya...


terasa sangat teruja sesangat...
 so saya berdesuuuuus ke Jakel...pada hari Sabtu 13 Sept ....lepas  telek2..
saya ambik lycra paling murah... rasa dalam RM6 semeter lepas diskaun 15%
atas nasihat kakak kat situ.. dia suggestkan ambik 4.5 meter pasal saya nak try buat jubah sedondon dengan si anak dara tu..
so saya pilih warna gelap... warna turqoise n warna hijau army

.. abislah segala nota lama saya geledah.
 malam tu jugak saya potong jubah princess cut pertama saya 
saya tak confident nak buat pola tang tangan tu.. 
nasib la masih simpan pola masa belajar dulu..
alhamdulilah juga badan saya tak manyak 'memberi'
so, mmg leh guna pakai lagi la pola tu..
maybe tang pinggang da out of bearing la kot.. hahaha

so saya tekad meng'alter' pola asal dalam simpanan tu..

pola lama yang saya ada ni ialah pola blouse dan satu lagi pola kebaya

haaaaa... saya hati manyak suka.. pasal pola tu da siap ada dart..

so saya terus aje extend line2 diamond tu terus ke bawah...
so saya ambik jubah yg saya beli paling saya suka kembang2 setamannya

dalam hati.. tetapkan 'iman' dan pujuk hati kata 
" kalau tak cuba memang tak tahu apa jadi... kalau tak jadi takpe lycra murah je ni... kalau jadi.. alhamdulilah..."

malam tu jubah cantum semua bahagian...
leher pun saya pakai redah je.. pasal nak cepat.. nak tengok sesangat sangat hasilnya..

pagi lepas breakfast.. saya siapkan kemasan tangan dan kaki jubah...

tara....

my first jubah princess cut saya!!

suka tang cutting tu.. rasanya tak lah sexy sangat kot..
pastu tang tangan yang paling saya suka.. saya boleh buat sesuka banyak mana gelembung yang saya suka
saya suka lengan tangan yang guna elastic getah biasa aje.. boleh singsing ke lengan
senang nak ambik wuduk.. nak buat keje rumah

tapi as usual.. failed tang kemasan leher...

uhuhuh

pastu si kecik ni da merengek.. dia nak jugak,,,

so no problemo... sap sap soi
kejap aje siap
pasal lycra ni tak kisah nak jahit tepi kan..

sama gak la tang leher kemasan da ok sikit la..
tapi terbesar la sikit

tak confident nak jahit zip kat belakang nun..

so.. tara.. nasib ada penyelamat
 dari meretas balik jahitan kemasan leher tu.. 
saya jahit renda bunga ros yang beli ingat nak jahit kat tudung

suka sangat dengan hasil pertama... 
saya buat yang kedua...
tapi lengan tu saya nak gelembung lagi la...

tang leher da ada improvement


kendian.. rasa mcm terasa mood jubah memuncak kencang.. hahahaha
saya susun jadual untuk keluar ke SSPN office yang dekat dengan Jakel Johor..
so saya leh settlekan dua benda dalam sekali dassss

so kali ni saya da confident beli lycra yang mahal sikit... dan bercorak

kali ni saya beli 3 meter jer.. pasal si kecik ni da tak nak da.. agaknya dia penat asyik nak menerai aje kan.. hahahah
so takpe.. kali ni saya beli dua helai lycra bercorak lepas diskaun 15%
yang hitam bunga kecik2 RM21 semeter
dan printed lagi satu tu RM23 semeter

jubah yang terakhir ni saya jahit masa hari cuti malaysia semalam
dari kul 9 siap kul 11 pagi..

lunch masak simple jer.. mee soup.. hahaha
tara... ambik ko..
siap 4 jubah saya 
dan 2 jubah si anak dara,,
yang hijau masih ada baki lagi dalam 1.5 meter lagi.. pasalnya warna tak menarik perhatian si kecik tu.. siap offer kasi kat abah dia lagi.. hahah
tapi dia kenan pada printed turqoise tu..
so .. saya buat sambungan .. dapatlah satu jubah dia

dan hari ni p try test bawak g tesco..

selesa amat..
takdelah nampak cam jubah sexy sangat ek??
bukan apa takut gak.. kita tengah kemaruk pakai jubah ni.. selesa.. tapi
nak la jugak berstyle.. ada cutting sikit.
takut2 terlebih pulak kan.. sexy mexy tak mo la
tu yang rajin2 suruh anak ambik pic tu..
kekdg kita tak perasan.. org pulak segan kot nak tegur kan
so sedar sendiri je la..



September 11, 2014

PostHeaderIcon Tension... Frust ... sedih...

itulah emosi buat masa ni... pasalnya soalan UPSR 2014 sains, bocor.. pastu terdengar desas desus lak kata paperEnglish pun bocor... sedangkan da sit for that paper hari ni.. so kena re-take balik..

Then, dengar kata abis semua paper sebenarnya da bocor... saya sedih mengenangkan takut2 patah semangat anak saya ( aqil) dan rakan-rakannya untuk belajar dan pergi ke kelas tambahan... sedangkan dalam mental mereka , meraka da half merdeka (supposedly) but now.. maybe kena ambik semula UPSR... aduh.. jatuh jiwa mengenangkannya

Namun, bila difikirkan dugaan ini tidak la seberat mana...



lalu ku pujuk hati ini dengan....

meng'google'... tetiba terbaca tentang POLA BERGIGI BOYA???

APA ITU GIGI boya??? or GIGI BUAYA???

haaaaaa......

lalu ku timba satu lagi ilmu dalam ilmu jahitan...

da ke sana.. ke mari.. dalam alam maya ni.. lalu ketemu jua yang daku sukai.. dan senang nak faham...

iaitu di mana lagi.. kalau tak di blog 

CREATIVITY IN ME...
jom jengah sini..


so semangat da ada ni.. kebetulan kami kat Johor da mula cuti sekolah da esok... nota da ada.. tapi kainnya lum ada... 

so bilakah???


.





September 2, 2014

PostHeaderIcon MERDEKA.. merdeka..

31 ogos 2014 = 57 tahun merdeka

apakah maksud merdeka untuk anda??

untuk si dia ni..



merdeka.. dari memakai dypers ke sekolah.. 
yeah.. yeah..

dan dapat main dengan aman dan gembira..




belajar dan bermain dengan creativity sendiri
(walaupun guna kotak n bekas kosong hamper raya)


video

alhamdulilah..


saya juga bersyukur photobook saya pun da siap..
( emmm ni la antara sebab blog terbiar)

dan da siap di agih-agihkan pada adik beradik saya..
in law je belum.. pasal tengah busy "updating" blog ni haa... heheheh

dan for the mean time.. tengah mengait tempahan orang yang da half way da nie..


moga lepas ni saya dapat balik 'rentak' updating blog selalu..

amin..






PostHeaderIcon AKTIVITI KAT TASKA BULAN OGOS



7 August 2014 - SEA TURTLE 

10 AUGUST 2014 - practice nyanyi lagu raya..

12august 2014
 penternakan turle buat kelas 5 tahun


14 AUGUST 2014 - CLOCK


16 AUGUST 
JOM RAYA AT TASKA

ni la hasil grafik saya buat.. heheh
jemputan untuk parents

dan saya in charge untuk inform n encourage parents masuk pertandingan SELFIE
so saya kena la buat 'something"

acara pada hari tu berjalan lancar.. cuaca pun cantik.. walaupun semalamnya mendung n hujan aje..
acara aritu .. doa selamat n marhaban
kendian kami ada best dress untuk kategori budak lelali, budak perempuan dan keluarga baju sedondon..
kendian persembahan anak2 lagu raya..
kendian sambutan birthday
kendian acara pengetua beri duit raya pada anak2
kendiannya baru makan




20 AUGUST - THEME : FISH


25 AUGUST  THEME : SEA CREATURES















PostHeaderIcon bulan ogos 2014 = bulan raya

balik ke kl.. raya ke 3 tu.. kami pakat berjumpa kat rumah kak long.. mereka baru saje beraya di Johor.. kami pula baru sampai dari Pahang.. so apa lagi... memang lapar.. n gembira dapat berkumpul.. lepas baca doa selamat.. kami santap.. kendian.. biasalah ... snap snap.. tunjuk 'mana bulan???' ..'mana bintang?'
hahaha keluarga kami tak ramai sangat.. almaklum adik beradik saya 4 orang je.. saya lah yang paling ramai anak... so kami lah yang selalu buat riuh bila berkumpul..


esoknya RAYA ke 4 kami pakat n berjanji nak pakai balik baju raya dan bergambar lagi.. plus g beraya rumah pakcik2 sekitar kl and selangor..

pasal janji petang.. so pagi saya pujuk en somie g rumah "cik kea" kejap ( IKEA)..

 ni pic si anak dara mengayakan beg yang di beri oleh nenek sedara.. dalam beg tu penuh dengan jam.. yang leh tukar2 warna tali.. bukan main bergaya lagi si kecik ni.. tak perlu diajar pun..

petangnya.. alhamdulilah.. kami berkumpul .. bersalam-salaman... bergambar.. dan beraya..

banyaknya masa beraya.. bebudak ni sakan berselfie... emmm demam selfie kan.. eh..

WELFIE la...

 esoknya.. Raya ke 5.. kami pun berdassssh ke JB.. hari jumaat..
plan nak bersolat jumaat di johor.. alhamdulilah sempat..

dan saat yang ditunggu2 oleh bebudak yang menerima duit raya.. ialah 
time kira angpau

kali ni syarat pertama ialah.. kira duit asing2 
ke2 .. kira senyap2..
ke 3 ..jangan tercampur.. 
ke 4..jangan nak tolong..
ke5.. paling penting.. duduk jauh jauh.. jarak2..

(semua ni dari pengalaman terdahulu.. heheh
pening kepala bila duit da bercampur..
so end up campur semua.. dan kira average..)

so tahun ni dorang da faham kenapa kena "bersyarat".


dan semua da faham.. 80% masuk bank.. yang lain boleh joli sampai joling..
hahahah

apa yang mereka beli??
emm abang besar biasalah baju.. jeans..
yang kecil.. beli games..
tapi semua berkerjasama sharing beli 

ukulele..


kalau ikutkan mereka..nak aje beli sorang satu..
 kami kata "no" 
pasal membazir.. benda ni mainnya bermusim.. lelama boring.. terbengkalai..

tapi alhamdulilah.. so far mainnya memang bergilir2.. almaklum la pedih oo memetik si ukulele ni.. 

kendian.. sebelum menghantar anak teruna masuk balik ke sekolah asrama penuh n kolej memasing.. kebetulan la kakak saya minta pertolongan.. 
minta tolong bebudak ni buat video yang menunjukkan hidden talent..
hehehe
so masa tu la nak mengemas, masa tu la nak edit video .. masa tu la nak update pic raya.. haaa


video


terselah la ke 'super woman' mak dorang masa ni..

ni video nyanyi Frozen.. budak lelaki pun obses tau lagu ni..
cubaan kedua....


video


video

video ni pulak si adik yang tengah buat exercise lidah..
atas ajaran abahnya.. menurut abahnya dia ada baca somewhere yang eercise lidah ni sgt sesuai utk orang yang suka berdengkur atau tidur mulut ternganga.. pasal ianya akan menguatkan lagi muscle keliling mulut..

frankly, saya pernah try.. dan saya boleh tergeliat lidah dibuatnya.. hahaha

ada patutnya dua vid lagi.. 
1. abang no 3 menunjukkan cara goreng telur
2. abang no 2 menunjukkan main basket ball

tapi video ni semua tak leh go thru.. x tahu la nape yek..
emmm

pastu ofis en somie nak buat open house.. dan meraikan 50 orang anak yatim
so dia in charge buat goodie bag.. 
eeee seronoknya saya..
tapi sayang .. kali ni saya tak mampu nak buatkan any handmade items..


semua yang dalam goodie bag tu

yang dapat sambutan ialah kacang dalam plastik ais krim tu..
the only thing yang saya buat dengan 'kasih sayang' ialah ribbon kecik2 yang nak di staple untuk tutup paper bag tu..
saya ikut tutorial online ( youtube )yang guna garpu tu... mmg senang..

kat taska pun ada gak buat open house..

sat nooo.. tu dalam next entry..



yang ni pula.. en somie nye request.. dia nak foldable bike 
belinya bulan 14 July tapi dapat 8 ogos.. first time beli big item dari My Deal.com.my
harga RM289 siap delivery.. ada 6 speed..


yang ni abang cap kumbang.. hahahah
actually ni pulak my request.. pasal mata cheq ni da makin rabun.. so nak try la
PERMATA HIJRAH
Massagernya patut harga RM119.90 tapi ada promo.. so RM60je
spray yang ada butiran permata (katanya) tu yang mahal.. RM189.90 lepas diskaun RM150.. total RM210..
so adil la nooo.. en somie dapat bike.. saya dapat ni..  heheh

untuk bebudak pulak saya belikan sleeping bag

Ultra Light Hooded SLEEPING BAG Polyester Water Resistant Camping Backpackers harganya RM48 dari ebay.com.my

pasal kemaruk.. hahah saya belikan juga
Dark Pink Bunny Sleeping Bag harganya RM59 je...

p/s tujuan letak harga bukan nak menunjuk k.. cuma nak buat rekod.. untuk masa depan 

sakannya raya..

tapi masih gak la sedih dengan nasib MH17 tu kan...












Search Blog

Loading...

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.