September 2, 2014

PostHeaderIcon bulan ogos 2014 = bulan raya

balik ke kl.. raya ke 3 tu.. kami pakat berjumpa kat rumah kak long.. mereka baru saje beraya di Johor.. kami pula baru sampai dari Pahang.. so apa lagi... memang lapar.. n gembira dapat berkumpul.. lepas baca doa selamat.. kami santap.. kendian.. biasalah ... snap snap.. tunjuk 'mana bulan???' ..'mana bintang?'
hahaha keluarga kami tak ramai sangat.. almaklum adik beradik saya 4 orang je.. saya lah yang paling ramai anak... so kami lah yang selalu buat riuh bila berkumpul..


esoknya RAYA ke 4 kami pakat n berjanji nak pakai balik baju raya dan bergambar lagi.. plus g beraya rumah pakcik2 sekitar kl and selangor..

pasal janji petang.. so pagi saya pujuk en somie g rumah "cik kea" kejap ( IKEA)..

 ni pic si anak dara mengayakan beg yang di beri oleh nenek sedara.. dalam beg tu penuh dengan jam.. yang leh tukar2 warna tali.. bukan main bergaya lagi si kecik ni.. tak perlu diajar pun..

petangnya.. alhamdulilah.. kami berkumpul .. bersalam-salaman... bergambar.. dan beraya..

banyaknya masa beraya.. bebudak ni sakan berselfie... emmm demam selfie kan.. eh..

WELFIE la...

 esoknya.. Raya ke 5.. kami pun berdassssh ke JB.. hari jumaat..
plan nak bersolat jumaat di johor.. alhamdulilah sempat..

dan saat yang ditunggu2 oleh bebudak yang menerima duit raya.. ialah 
time kira angpau

kali ni syarat pertama ialah.. kira duit asing2 
ke2 .. kira senyap2..
ke 3 ..jangan tercampur.. 
ke 4..jangan nak tolong..
ke5.. paling penting.. duduk jauh jauh.. jarak2..

(semua ni dari pengalaman terdahulu.. heheh
pening kepala bila duit da bercampur..
so end up campur semua.. dan kira average..)

so tahun ni dorang da faham kenapa kena "bersyarat".


dan semua da faham.. 80% masuk bank.. yang lain boleh joli sampai joling..
hahahah

apa yang mereka beli??
emm abang besar biasalah baju.. jeans..
yang kecil.. beli games..
tapi semua berkerjasama sharing beli 

ukulele..


kalau ikutkan mereka..nak aje beli sorang satu..
 kami kata "no" 
pasal membazir.. benda ni mainnya bermusim.. lelama boring.. terbengkalai..

tapi alhamdulilah.. so far mainnya memang bergilir2.. almaklum la pedih oo memetik si ukulele ni.. 

kendian.. sebelum menghantar anak teruna masuk balik ke sekolah asrama penuh n kolej memasing.. kebetulan la kakak saya minta pertolongan.. 
minta tolong bebudak ni buat video yang menunjukkan hidden talent..
hehehe
so masa tu la nak mengemas, masa tu la nak edit video .. masa tu la nak update pic raya.. haaa


video


terselah la ke 'super woman' mak dorang masa ni..

ni video nyanyi Frozen.. budak lelaki pun obses tau lagu ni..
cubaan kedua....


video


video

video ni pulak si adik yang tengah buat exercise lidah..
atas ajaran abahnya.. menurut abahnya dia ada baca somewhere yang eercise lidah ni sgt sesuai utk orang yang suka berdengkur atau tidur mulut ternganga.. pasal ianya akan menguatkan lagi muscle keliling mulut..

frankly, saya pernah try.. dan saya boleh tergeliat lidah dibuatnya.. hahaha

ada patutnya dua vid lagi.. 
1. abang no 3 menunjukkan cara goreng telur
2. abang no 2 menunjukkan main basket ball

tapi video ni semua tak leh go thru.. x tahu la nape yek..
emmm

pastu ofis en somie nak buat open house.. dan meraikan 50 orang anak yatim
so dia in charge buat goodie bag.. 
eeee seronoknya saya..
tapi sayang .. kali ni saya tak mampu nak buatkan any handmade items..


semua yang dalam goodie bag tu

yang dapat sambutan ialah kacang dalam plastik ais krim tu..
the only thing yang saya buat dengan 'kasih sayang' ialah ribbon kecik2 yang nak di staple untuk tutup paper bag tu..
saya ikut tutorial online ( youtube )yang guna garpu tu... mmg senang..

kat taska pun ada gak buat open house..

sat nooo.. tu dalam next entry..



yang ni pula.. en somie nye request.. dia nak foldable bike 
belinya bulan 14 July tapi dapat 8 ogos.. first time beli big item dari My Deal.com.my
harga RM289 siap delivery.. ada 6 speed..


yang ni abang cap kumbang.. hahahah
actually ni pulak my request.. pasal mata cheq ni da makin rabun.. so nak try la
PERMATA HIJRAH
Massagernya patut harga RM119.90 tapi ada promo.. so RM60je
spray yang ada butiran permata (katanya) tu yang mahal.. RM189.90 lepas diskaun RM150.. total RM210..
so adil la nooo.. en somie dapat bike.. saya dapat ni..  heheh

untuk bebudak pulak saya belikan sleeping bag

Ultra Light Hooded SLEEPING BAG Polyester Water Resistant Camping Backpackers harganya RM48 dari ebay.com.my

pasal kemaruk.. hahah saya belikan juga
Dark Pink Bunny Sleeping Bag harganya RM59 je...

p/s tujuan letak harga bukan nak menunjuk k.. cuma nak buat rekod.. untuk masa depan 

sakannya raya..

tapi masih gak la sedih dengan nasib MH17 tu kan...












0 comments:

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.