January 8, 2013

PostHeaderIcon SAKTI..



hahha akhirnya masuk SAKTI..
bukannya sekolah Harry Potter belajar ilmu sakti
tapi
SEKOLAH SAINS KOTA TINGGI
ni apa citer ni?? 
haiii tak tahu nak kata apa...
mmg memula hajat hati da sepakat nak masukkan SMKA Johor Jaya..
Tapi maybe it was a sign kot
saya tersalah baca.. tah terlupa pula ada terbaca..
( ni la salah satu tanda nak masuk 40 an.. lagipun ramai anak ..byk pendaftaran.. smpai confuse)
surat twaran SMKA tu kena hantar... nak terima ke tidak.. sebelum 24hb Disember 2012..
pastu pendaftaran pada 1hb Januuari 2013.. 

saya mati2 ingat pendaftaran nya sama macam SBP.
kalau tak datang 7 hari lepas hari pendaftaran, maka di anggap menolak... 

actually boleh sangat nak buat rayuan balik ke SMKA.. tapi kami malas da... 
 redha jer la,..
tapi hati saya mmg berat ke sekolah sains (SBP) 
so kami teruskan jugalah hadir pada 7hb Januari 2013 lepas di sini..

kami dapat nombor L36 maksudnya lelaki yang ke 36 mendaftar haritu...
bila risik2.. patutnya ada 155 orang murid mendaftar.. yang hadir takat kami ada disana ialah 117.. 

cuma sedihnya.. pendaftaran berjalan dengan lembabnya.. banyak tempat kena beratur.. dan actually bukan beratur pun.. jenis duduk beratur.. bergerak bila orang depan bergerak.. dan yang tak puas hati bila ada yang potong "q".. geram,.. bila tengok budak depan kami pegang nombor lebih banyak dari kami tapi da depan kami...??
kenapalah pihak sekolah tak guna aje nombor giliran tu untuk segala macam aturan.. 
bila saya tanya.. dorang kata.. ooo nombor tu untuk nak tahu berapa orang da sampai.. 
laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

saya dan arif kena beratur memula di kaunter
1. dapatkan dorm
2. bayaran kelas
3. PIBG
4. Koperasi

nasibla en suami sanggup nak jaga yang 3 beradik tu.. ( no choice kena pontengkan dorang sekolah.. pasal takde sape nak handle depa balik sekolah pagi n petang)

so bayangkan 4 kaunter kena beratur (sambil duduk).. walaupun sesama melayu dan sesama ada anak berilmu ( ok la.. rasa semuanya dapat UPSR 5A ..) tapi tak semua nak ikut peraturan.. sape cepat dia dulu.. 

bayaran kena bayar
Yuran Makan asrama = RM750
Majalah sekolah = RM15
PIBG = RM240

Koperasi = RM468.80

ni pun tak diberitahu terlebih awal... kira pihak sekolah anggap kami tahu tahu sendiri..
nasib la saya stand-by duit ... total nak dekat RM1500 jugak tau!!


lelama.. patutnya 11.30 kena dengar taklimat.. saya split ngan en suami.. dia dengar taklimat.. saya ke dorm
takut pulak good spot da di ambil.. kan

mmg betul.. kami da lambat.. so yang ada katil bawah cuma 2 jer kosong.. alhamdulilah.. arif pilih yang spot ok la jugak...

dorm merah ada berapa org ya?? emm kalau tak silap aritu nampak 8 double decker + 2 single bed.. tapi dorm ni besar.. ada wall divider in between.. so total campur ketua dorm tu ialah 18 orang..

oooiii ramai jugak eh??
yang gambar kecik ber4 org  tu.. itulah ketua dorm/ form 5 
dorang la kasi taklimat pada saya tentang aktiviti mereka..


ok lah... facilities boleh la.. what do you expect, kan
( gambar atas ke kanan)
ada Dewan Makan, Dorm lelaki dari pandangan dewan makan, tempat sidai baju, public phone,
(gambar bawah ke kanan)
bilik mandi, ruang meng"iron", ruang mencuci baju, sinki and toilet

dan bila keliling banguan nampak la garaj bas, kelas, pegawal, dewan besar, dan kafe..
ala.. lupa nak snap surau.. besar gak..


then, kami merayau ke Bandar Penawar.. da maju banyak da.. ada terminal bas lagi..
bandar ni dekat jer ngan Desaru.. 

bebudak nak makan.. so makan dan minum la di sana..


kami pulang jam 4 ptg meninggalkan Arif dengan dunia barunya 
so pulang.. ikut jalan sama datang tadi... guna highway baru Senai-Desaru
 kamu tempoh Ulu Tiram/ Taman Gaya..
ambil masa 1 jam
 lebih kurang 70 lebih km..
tol RM8.20 (satu hala)
ok la dari menyusur jalan lama.. jauh.. dan berliku2..

ni jambatan yang kami kena lalu dalam perjalanan highway tu..
cantik..
macam jambatan pulau pinang..
katanya tak selamat..
kenapa ye?? waallahuallam..
cuma bila lalu.. mmg dalam hati banyak berdoa
moga kami selamat..

p/s: walaupun 7 hari 7 malam preparation.. tapi masih kena beli blanket, sandal bertali dan hanger tambahan






2 comments:

cik bakw said...

Mcm mana cik daftar skolah tu eh? Saya nk msuk ttapi tktahu mcm mana nk mhon

cik bakw said...

Mcm mana cik daftar skolah tu eh? Saya nk msuk ttapi tktahu mcm mana nk mhon

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.