June 9, 2013

PostHeaderIcon Siap 2 pasang baju "tempahan"

uhuhuh tempahan la sangat... saya tak sampai hati nak katakan tempahan.. cuma saya anggap sebagai latihan... dan kebetulan ada yang memerlukan... so menjadi la..

ok.. kali ni alhamdulilah takde la "kang chong" gila nak menjahit.. saya buat slow slow.. almaklum la
1. pasal kain baju orang..
2. pasal kain dia bukan cotton... kain siang malam tu.. ala yang tengok jap ...macam biru ...jap macam biru cair... kira thai silk la..

dan no rush pasalnya kawan saya masih "hutang" ukuran anak daranya yang umur setahun... hehehe biasalah kita harapkan dia kasi ukuran.. silap mana2.. leh kata " haaaa ko yang kasi ukuran tu kat aku.. "
hehehe  aci tak?..

ok... pelan2 lelama siap jugak la anak dia  no 2 punya baju.. tapi mmg tobat la.. mmg tak puas hati tang leher... tengok depan ok.. jangan ko belek belakang... pasalnya benang saya asyik putus je.. saje tau.. dia tahu kita nak jahit slow2.. dia bantai tersedak2...

yang baju anak dia no3 tu.. saya buat pattern sama ngan anak dara (pasal sebaya) .. nasib la tergerak hati nak jahit dulu anak daraku punya baju...

da macam baju makcik mana la dia pakai...

besaunya

beza bebeno dgn baju contoh... heheh
sebab?
ukuran da betul la.. cuma saya terbesarkan basinya... so baju anak dara tu saya retas balik semua dan hantar jahit tepi balik.. dengan niat aku ni nak belajar.. so ok la kan..

so tara... ni la hasilnya

yang kiri abang punya
dan kanan yang adik punya..
dan cantuman badan dan bahagian lain saya cuba jahitan tindih..
( juga first trial - tq to tapak 'edge joining foot" yang direkemon oleh kak lin dari Menjahit Suka Suki)

leher adik tu ,saya "kun" keliling
(yang semmgnya 1st trial..)
maknya request leher baju johor je.. tapi saya tak confident tang bukaan lehernya.. takut tersangkut kepalanya... (lagipun abang mereka no 1 si bam bam (tembam dan gedebob).. so actually tengah menge"test" jugak la ni)

actually same case ngan saya dulu..
dulu masa kerja ,sy hantar tailor semua baju raya anak
dan semestinya tailor tu tahu la sesgt anak sy mmg banyak si bam-bam ...ended up saya mmg selalu dapat baju style camnie.. saya suka ...pasal nampak kemas dan bebudak tak panas sgt..

p/s 2 pasang siap ( not 100% laaaa pasal lubang butang lum buat..) 2 pasang to go.
.baju anak sendiri?? errr takpe la arini baru satu syaaban... hehehe

2 comments:

Kak Lin said...

vavavaaaaaaa..somel sangat! kita sini kain pun belum sempat skodeng lagi. tak pe tak pe..insya' Allah tahun ni first time jahit sendiri baju raya anak2. tak sabauuu :-)))

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

ala k lin... bila jadi tukang jahit sendri bebila boleh aje... esok nak raya.. malam ni pun boleh jahit lagi.. heheheh

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.