December 14, 2012

PostHeaderIcon Pada Hari temuduga MRSM ULUL ALBAB GEMENCHEH

selepas perbincangan keluarga dilakukan... 
yang bermula 
mahu bercuti ke AFamosa Resort ?
(kerana jarak ke MRSM Gemencheh hanya dlm 30 min)
 tapi bimbangkan keselamatan anak2 yang lain pula...
akhirnya 
kami bersetuju pulang ke rumah mak saya di Kuala Lumpur.. dan keesokan harinya baru lah ke MRSM. Senang hati melepaskan anak2 yang lain dalam jagaan nenek mereka... makan di jaga, tempat yang selamat dan mereka pun gembira dan selesa...

so kami plan bertolak lepas solat subuh.. dong dang dong dang bertolak dari kl bebtul masuk highway dalam kul 7.45am... dalam hati tak berhenti berdoa moga sempat sampai sebelum pukul 10pagi...

sampai Tol Simpang Ampat/Tampin dalam pukul 9 pagi... kami tak kisah sangat nak berhenti makan pasal alhamdulilah, mak saya sempat memasak nasi goreng untuk sarapan semasa kami bersiap2 tadi..

Kedudukan MRSM tu memang jauh kedalam... memang kena lalui kampung dan jalan yang sunyi... lepas sahaja bandar Gemencheh, ingat da dekat... tapi jauh lagi... adalah dalam 10 min kedalam lagi...
Hala tuju ke sana boleh di google... ikut saya arah tujunya.. insyallah sampai... kalau nak ikut signboard.. memang kecik aje.Yang saya perasan kat traffic light kat town gemencheh  pastu lepas Kg Sg Dua baru lah jumpa satu dua lagi signboard MRSM...



Sampai aje kesana, sudah ramai dan banyak kereta yang berparking. Tapi no queue... bila terus ke kaunter pendaftaran, penerangan yang terang.. cuma kami keliru kenapa masa di surat pada 10 pagi bermula tapi nampak pada gayanya macam pukul 8 dah ada yang sampai. Bayangkan kami sampai tepat pada masanya 9.45 pagi.. tapi mendapat no giliran 158... so arif adalah salah seorang murid yang berada dalam batch terakhir untuk seisi pagi .( Seisi pagi angka giliran dari no 1 hingga 180 ). maksudnya pendaftaran tidak mengira masa di surat tawaran tetapi ikut siapa cepat dia dapat angka giliran).. huhh??

So kami pun menunggu lah.. patutnya ada taklimat di surau.. tapi memandangkan anak dara sorang ni tengah mengkudap2 nugget yang dibeli kat koperasi tadi, maka tak manis pulak bawa makanan ke dalam surau, kan? maka kami decided duduk kat luar tu... ramai sangat .. so kami dok la tepi parit kecil..nasib la bersih..nasib juga lah taklimat ni dapat didengar dr segala pelusuk sekolah pasal guna mic. kendian, ada tempat duduk kat kafetaria sebelah surau. So kami duduk sana sambil menikmati teh tarik kami.. 



Dari taklimat yang kami dengar, so far ada 1440 calon yang akan menghadiri temuduga selama 4 hari tu.. banyak juga persaingannya.. yang hanya untuk memenuhi tempat 180 murid ( 90 lelaki dan 90 perempuan).
Sambil mendengar, suami siap sempat belegar2 di perkarangan sekolah sambil mengambil gambar). MRSM ni baru ditubuhkan 4 tahun lalu.. so mereka belum ada lagi student SPM... juga diberitahu tentang rutin harian yang akan dilalui jika calon terpilih. Dengar memang padat masa, namun saya suka kerana dari padat dengan aktitivi tengok tv aje kat rumah, eloklah padat dengan aktiviti ilmiah... even saya dulu pun pernah lalui kehidupan di MRSM selama 2 tahun... not bad lah... 5 kali sehari makan... perhhhhgg.. ok la tu.. even siap ada seisi "nap" kejap selepas lunch dan solat zohor... 

Bila da tegak matahari ( dalam pukul 11.50 ) kami rasa gelisah. Ramai da mula menuju ke kafe untuk makan lunch.. tempat duduk da mula kena kerumun.. nak makan rasa tak sedap pulak hati , mengenangkan Arif dok dalam tu tak makan apa2 semenjak keluar rumah tadi. So kami angkat punggung dan berjalan2.. 
(masa ini pun,taklimat belum habis lagi )

kemudian kami menuju ke tempat pendaftaran tadi, masa ni memang kami tak tahu lagi kedudukan Arif dimana.. adakah dia masih di tempat temuduga? atau masih menunggu dimana? atau sudah berada di dewan besar untuk soalan bertulis? even no giliran pun kami tak tahu...



Saya minta suami tengokkan anak dara, saya pergi menyiasat... menyiasat la sangat.. hehehe

Sesampai di dewan, saya mengeleng .. tapi dalam hati..  bukan apa... ada ibubapa yang masih tak dapat menghormati proses temuduga.. mereka sanggup melepasi kawasan larangan untuk ibubapa... kesian calon2 temuduga.. pasti debar2 dalam kelaparan tengok ibubapa dok berdiri keliling mereka..




lepas satu batch dilepaskan, masih Arif takde kelibat.. batch kedua pun sama... mana lah Arif ni??

So semasa batch ke3 keluar, saya curi2 ambil gambar dalam dewan.. ambil kesempatan snap pic bila pintu dibuka untuk laluan murid keluar... saya snap, saya tengok balik pic tu.zoom.. zoom.. dua tiga kali snap, saya dapat spot Arif... hahahah bijak tak bijak tak?? hehehe





Tapi Arif dalam batch terakhir.. yang berakhir pada pukul 1.30pm... kesian dia.. mesti perut lapaq...

Kendian saya pulang ke tempat suami saya duduk layan anak tadi, terjumpa pulak kawan lama... beborak jap... tak lama lepas tu nampak kelibat Arif, minta suami tengok kan..

Dalam kereta, turn kami pulak interview Arif..
best partnya.. part hafazan.. 
rupanya satu mukasurat yang saya ingat ada 8 ayat..
rupanya hanya 8 baris..
so arif dapat hafal 6 baris.. 
( so far dia tanya kekawan dlm batch dia ramai dapat hafal 6 baris)
soalan interview yang kami tanya2 pada Arif.. adalah satu dua yang sama
ada juga soalan impromtu ditanya dalam bahasa inggeris
(nasib la jugak suami mmg selalu sarankan berbahasa inggeris dalam kereta suami)
arif juga disuruh suarakan azan
( haaa.. kan berguna jugalah suruh dia azan tiap kali kami berjemaah)

alhamdulilah.. arif pun kata soalan bertulisnya "not bad".. ada yang susah, ada yang tricky..
biasalah... tapi semua soalan berjawab... salah betul kendian cerita..

kalau terpilih alhamdulilah.. kalau tak, ada rezeki tempat lain....

moga2 Arif berjaya, ya...

Amin..

p/s :dalam perjalanan balik, kami singgah beli belacan, dodol dan lepok durian buat buah tangan..



2 comments:

naqiah napri said...

best pengalaman tu...sy punye pengalaman pun lbih kurang gitu juger...

Norasyikin Mustafa said...

So, arif berjaya masuk tak?

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.