April 23, 2013

PostHeaderIcon Samping "pakai-siap"


dari semalam da mula merangka2 dalam fikiran.. macamana lah nak menjahit samping pakai siap ni...
sememangnya ini bukan lah first time menjahitnya.. tapi yang sudah2.. semua samping yang saya jahit berakhir dengan samping berbentuk "skirt kembang" heheheh nasiblah samping tu dipakai di bawah baju... so baju melayu tu la "penyelamat" samping kembang setaman saya tu... dan nasib jugak la anak2 tak banyak songeh.. pakainya juga walaupun kembang macam pakai 'skirt princess"..
bila diflash-back .. bermula tahun

2010... masa ni jahit samping sempena baru beli mesin singer...


2011..pakai samping beli  ( abang besar 2 orang tu je dapat samping baru)yang lagi 2 tu samping beli pakai siap...

2012.. pakai balik samping tahun 2010


saya faham.. dorang semua sanggup pakai juga yang sedia ada pasal tahu sangat betapa "rajinnya" mereka nak memakai samping sarung yang kena pakai sendiri.. kekdg tu lucu juga...memacam teknik yang digunakan oleh anak2 ku
1.  pakai seluar dulu....( jangan pakai baju lagi) then..pakai samping.. da settle ngan samping .. baru sarung baju
2. pakai belt atas samping dan digulung2kan dalam belt tu.. so that samping tak terlondeh
3. kekadang tu tak sempat nak sambar belt.. samping da terlepas.. so perlukan pertolongan adik beradik yang lain..
4. kendian berpeluh2... basah badan pasal nak settlekan sarung samping jer...
5. tapi pemakaian samping nye belum tentu cantik tersusun.. kekadang tu macam "orang beranak sepuluh"
6. lagi kesian bila nak ke toilet - bisness "besar".. hehehe
7. bila balik dari masjid.. samping disempang di bahu... ada yang ditinggalkan.. tertinggal... dan bersepah dibuang sana sini..
8. end up abah dia bersuara.. " tah yah lah pakai samping tu.. bukannya wajib pun.."
9. umi nye pulak yang kureeeeng syok pasal macam tak lengkap berbaju melayu tapi tak bersamping..

so... sepetang yesterday saya buat test-run jahit samping pakai siap saya.. siap jugak sebelum maghrib...at least tak sekembang tahun-tahun lepas.. tapi susunan kain depannya tak "real" la... tak macam susunan "normal" .. da mcm kipas pulak... hehehe

tapi pasal da malam... tawakal jer la...

tapi pukul 2 pagi.. terjaga.. dan dapat ilham..

so sepanjang pagi sibuk la meretas jahitan semalam... dan jadilah samping yang elok di mata saya..

nampak la kuncupnya... kali ni saya letak getah sikit jer bahagian belakang..

test sikit melangkah... heheheh


fuihh walaupun contoh samping beli ada didepan mata.. tapi bila dibelek2.. tak kena jer di hati.. 
kalau tukang jahit ..mesti kata "no big deal la" tapi bagi saya yg kedek2 menjahit nie.. 
it is a BIG deal..
apa taknya.. saya bukan kena buat satu helai samping... tapi EMPAT helai samping..
(nasib abahnya tak mintak)..uhuhuh

oo btw.. kali ni saya beli kain pelikat (yang nak dibuat samping raya 2013 ni )
 kat Mydin yang 3 helai RM20..

so kalau tak jadik tu tak kisah la sangat.. kan..

p/s: kain baju raya yang pesan kat cik Mila Rimbun beli GB da sampai arini
suka sangat... da kena mulakan mood jahit baju raya da ni..
pasal kalau tak "menjadi" baju raya.. sempat lagi shopping lain
dan jika ada budget lain.. boleh tambah lagi sepasang sorang..
dan nanti dekat ramadhan da tak kecoh2 pasal baju raya bagai..










9 comments:

Kak Lin said...

tu yg best bila menjahit.. trial and error, tetas menetas, terjongket terkembang jadi mainan. Btw, the latest version of the sampin looks good!

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

betul... sessssssangaaaat,,kak.. hehehe
tq kak lin..:D

IdA *SetulusKASIHummi* said...

salam..saya pun ada experience jahit samping nie..at least umi-eca nyer leh gak di pakai..saya nyer mmg fail terus..1st time kunun2 nak jahit samping anak skolah petang...hampeh x menjadi...sampai ilang mood jahit samping...sampai skang mmg x reti2...haha...

MaMa Rey said...

salam kenal..sy follow sini ya..:)

sy menjahit memang fail la umi hehehe..
pic tu anak2 umi ke..cumel yg pic pertama tu..:)

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...
This comment has been removed by the author.
Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

ida.. kalau bukan kerana beranak 5 org.. agaknya smpi sekarg x menjhait lagi..heheh

mamarey.. ya semua anak saya.. 4 lelaki sorang pompuan..:D

tq sudi singgah..

lady lavender said...

saya bab2 menjahit failed!

Thanks tinggal jejak di blog saya & salam ukhwah :-)

nurbijen said...

bukan main gigih lagi jahit sampin.. tu yg best kalau pandai menjahit, tapi saya jenis tak serasi dgn mesin jahit... hihihi

NoEn said...

salam kenal...

wah bukan main lg gigih menjahit sampin.. practice make perfect org kata..hehe

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.