July 14, 2013

PostHeaderIcon Projek Weekend

Last weekend...Arif balik rumah.. so kira tahun ni baru la minggu ni dapat berbuka di rumah... tapi as usual la.. menu kami takde nye special.. takmo la sangat ikutkan sangat nafsu makan bulan puasa.. sekadar kena pada selera semua dan mengenyangkan.. alhamdulilah...

So meni hari Jumaat lepas ialah Murtabak Inti Ayam ( buat dari kulit popia) , air sirap, nasi dan kari ayam.. dan abahnya masakan Spiral Pasta with Beef..  ni pasal Dory da abis..

Then hari sabtu tu.. lepas bertanya khabar calling-calling mak di KL.. dia suggest tengok Ketuk-Ketuk Ramadhan kat TV1.. ( haaai mmg setiap tahun.. faveret my mom la rancangan ni.. kita yang kat rumah ni mana nak tercongok tengok tv..anak2 da conquer.. tapi mmdgkan arini semua sibuk ber"online" almaklum UNIFI baru masuk kan... so berpeluang la tengok..

Tengah syok tengok.. si Arif tanya.. boleh tak buat kuih sebegini sebegini rupanya.. tah apa lah kuih nya ya.. setelah berteka teki.. maka berterima kasih la pada En Google.. memberikan sepantas kilat jawapannya bila melihat Google images under Kuih Tradisional...

laaa rupa nak kuih cara... emmmmm.. so lepas jer rancangan tu abis.. saya mula la men"cara".. satu aduan saya bahagi dua..satu letak init pedas dan satu letak gula (hijau)
kendian "tahta" di serahkan pada anak no 1 untuk membakarnya kerana umi nak buat kerja lain dan bersolat zuhur..

menu lain pada hari Sabtu tu ialah nasi goreng berasas apa yang ada left-over ( cth: nugget ) heheh ni la kerja suami saya.. suka buat resipi sendiri.. alhamdulilah tak membazir.. air saya buatkan sirap bandung..

then ari ahad tu.. Arif request lagi nak kuih cara.. nak bawak ke sekolah..

buatkan satu batch lagi.. kali ni da terror da.. siap leh buat kerja lain sambil bakar..
pasal da cam.. sekali bakar saya set 2 min.. so just nice jer..

sambil saya membakar.. Arif dan abahnya siapkan projek HIJAU ni.. ( heheh memandai jer namakan projek ni.. actually lupa la tema dia.. yang pasti reuse n recycle la)

asal boleh timbul dalam air cukup


cantik pulak nampak rakit ni kan..


so menu hari ahad ( semalam ) ialah Sop Bebola Daging.. (actually nak masak sup tulang.. tapi tulang xde..).. sup makan denagn kueh teow/ nasi.. then saya cuma buat samosa ni
berintikan telur bawang.. air saya buatkan air oren sunquick
settle...



0 comments:

Post a Comment

Why 2nd blog?

Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*

Friends

Labels

Labels by Items

Powered by Blogger.