July 23, 2012
KUIH SAGO yang senang nak dipotong dan CUCUR UDANG TEMBAM
11:41 PM | Posted by
Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5)
terjumpa resipi ni rasanak try la... jumpa kat
IZAH MUFFIN LOVER..
Kuih Sagu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nanti da try saya upload pic saya ya...
IZAH MUFFIN LOVER..
Kuih Sagu
resepi: kak As
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam
Cara2:
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..
CUCUR UDANG TEMBAM
resepi : CMG
BAHAN-BAHANNYA :
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
BAHAN SOS LADA :
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam
CARA MEMBUATNYA :
Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...
nanti da try saya upload pic saya ya...
Labels:
COOKING/FOOD,
Kuih Sago
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Why 2nd blog?
Established in April 2011 (after a year from existence of my 1st blog). For my personal filing and ease of reference. Also as a place to preserve and a way for my self expression for all my previous learning processes, experiences and the time spent.
*Wish that you all would kindly excuse me for my poor command of English for I'm only an occasional English user.
*I appreciate it very much, if you be kind enough to leave me a note or two to mark your visit.*
*Thank you.*
Friends
Labels
- COOKING/FOOD (61)
- CROCHET/KAIT (137)
- MISCELLANEOUS (164)
- SEWING/JAHIT (203)
Labels by Items
- Air Soya (2)
- alas meja (1)
- Apam dot dot (1)
- Apron (4)
- art (2)
- baju anak dara (10)
- baju kurung (11)
- baju melayu (25)
- Basket pincushions (1)
- Batu Seremban (9)
- Bib (2)
- Birthday (10)
- Books (1)
- booties (11)
- bow (3)
- Boxy bag (4)
- cake (6)
- Cargo Pants (5)
- casing/bag (10)
- cendol (1)
- Checklist (4)
- Cinnamon Roll (1)
- Circle Zip Pouch (1)
- clear toy storage bag (2)
- coasters (4)
- Corset (1)
- Cream Cheese Puff Pastry (1)
- Diaper Cake (4)
- Dining Chairs cover (1)
- dishtowel (1)
- Do your Own label (2)
- Egg Tarts (1)
- Embroidery (4)
- Emotion (3)
- Fabric Basket (3)
- fabric book cover (1)
- Fabric Box (5)
- fabric Flower (8)
- Fabric folder (1)
- Fabric Liner (6)
- Fancy Cookies (4)
- felt (1)
- Flair Custom Chair (3)
- flower (14)
- Gifts (19)
- Giveaway entry (10)
- Giveaway gift (10)
- granny square (20)
- Grocery Tote Bag (7)
- hat (3)
- Headband (2)
- Holiday (14)
- Ikan Sungai Salai (1)
- info (2)
- Juki (4)
- kopiah (2)
- Kuih Sago (1)
- leaf (1)
- Legoland (2)
- Long Skirt (10)
- Messanger Bag (8)
- movie (3)
- Muffins (1)
- Multipurpose bag (9)
- Murtabak (1)
- Onesie dress (1)
- Oreo Lollipop (4)
- others (12)
- pai tee (2)
- Paper Flower (2)
- patchworks (5)
- Peasant Blouse (7)
- Pencil Box (32)
- Pillowcase (1)
- Pincushions (6)
- pockets (1)
- Pop cakes (3)
- Pouch Bag (26)
- Pyjamas (1)
- pyramid coin purse (3)
- Ramadhan 2012 (25)
- raya 2011 (10)
- raya 2012 (7)
- Refashion t-shirt (7)
- Ribbons (3)
- ripple pattern (3)
- rossete fabric (1)
- Roti Mamat (1)
- Ruffles (3)
- sewing notion (5)
- Sewing tip (4)
- Shinkawa (1)
- Singer (1)
- sling Bag (5)
- Special Coaster (1)
- Straight Sided Triangular Cosmetic Bag (1)
- Stroller Bag (1)
- Tau Fu Fa (2)
- Teacher's Day (7)
- Tier Skirt (2)
- tissue box cover (2)
- Trifle (1)
- Tutorials (1)
- Wallet (7)
- Water Bottled Sling Bag (4)
- Wish lists (1)
- zipper (3)
- zippered pouch (8)
Blog Archive
-
▼
2012
(208)
-
▼
July
(21)
- CATATAN RAMADHAN : DAY 11 = JPO
- CATATAN RAMADHAN : DAY 10
- CATATAN RAMADHAN : DAY 9 = IRON DAY
- CATATAN RAMADHAN : DAY 8 = Productive day
- CATATAN RAMADHAN : DAY 7 = ROTI MAMAT ( xmo la nam...
- Saya tak jual.. tapi saya BELI..
- CATATAN RAMADHAN : DAY 6 = BERKENALAN DENGAN IKAN ...
- KULIT PAI TEE
- CATATAN RAMADHAN : DAY 5 = MAKAN BUSAT (BESAR laaa)
- Menyambung projek terbengkalai
- CATATAN RAMADHAN : DAY 4 = satu OK, satu OUT!!
- KUIH SAGO yang senang nak dipotong dan CUCUR UDANG...
- PENGALAMAN BERSALIN DAN BUASIR
- CATATAN RAMADHAN : DAY 3 = ROTI JALA or ROTI KiRAI?
- KADAR ZAKAT MENGIKUT NEGERI
- CATATAN RAMADHAN: DAY 1 & 2
- MANIK DAY... final episode..
- BALIK kampung angkut OTAK OTAK jb
- FIELD TRIP... ala g McDonald tau!!
- MANIK DAY
- HATI MANYAK SUKEEEEEE...
-
▼
July
(21)
Powered by Blogger.
1 comments:
Nanti try la. Dua dua feberet akak.. :-)
Post a Comment